Thursday, April 26, 2007

Cu si despre scriitori (ne) canonici


"Fiindca noi nu posedam libertatea tribunei, nici arma zilnica a jurnalismului, am proiectat sa-mi fac din teatru un organ spre biciuirea naravurilor rele si a ridicolelor societatii noastre." (V.Alecsandri)
Alecsandri a consacrat cea mai mare parte a activitatii sale teatrului ("Nu stiu daca am creat teatrul national, dar stiu ca i-am adus un mare concurs"). Ii placea succesul direct al acestui gen si spiritul sau critic gasea aici o nimerita desfasurare. Rolul sau in dramaturgie era imens;el creeaza de fapt temeliile teatrului romanesc, creand un repertoriu, un public, si oferind catorva mari actori rolurile care i-au consacrat.
In peste patru decenii a compus aproape 50 de lucrari dramatice in toate genurile, de la farsa si vodevil la comedie, opereta si drama.
G.CALINESCU: "Alecsandri reprezinta o prima faza in seria scriitorilor care vor folosi caracterizarea personajelor prin nume, prin comicul verbal".
Ciclul despre faimoasa Chirita (Chirita in Iasi, 1850; Chirita in prpvintie, 1852; Cucoana Chirita in voiagiu) se bucura si azi de succes, "izbutind sa invinga vremea". Scenele de caracterizare sunt enorme si produc un ras sanatos. Comicul e predominant de limbaj.
Galeria de personaje create de Alecsandri este completata de protagonistii unor monologuri "canticele comice", printre care: "Sandu Napoila ultraretrogradul"-1860, "Clevetici ultrademagogul"-1860, iar altele evocand personalitati populare: "Barbu Lautarul"-1867 si "Ion Papusariul"-1867.
Dramele istorice ale lui Alecsandri raman ca unele dintre primele noastre drame romantice in versuri, cretii care au contribuit la asimilarea curentului in teatrul romanesc.
Astazi, V.Alecsandri este cel care pastoreste Teatrul National "V.Alecsandri" din orasul nostru.

No comments: