Wednesday, May 30, 2007

ROLUL PERTURBATOR/ (IN) FORMATIV AL NTCI




Noile tehnologii sunt condiţia practică de integrare a sistemelor de informare şi documentare în societatea informaţională; ele ocupă un loc primordial în societatea actuală.
De-a lungul timpului bibliotecile au fost puse în faţa a numeroase provocări datorate schimbărilor de mediu socio-cultural. Atât ele cât şi celelalte structuri de informare şi documentare reuşesc de fiecare dată să se adapteze nevoilor sociale şi să joace un rol cheie în crearea, organizarea, stocarea, restaurarea, conservarea şi disponibilizarea informaţiilor.
Internetul, privit ca o culme a tehnologiei comunicaţiilor, sintetizează, de fapt, realizările ultimilor ani în domeniul noilor tehnologii şi se poate vorbi de o nou eră a informaţiilor, de o supermagistrală a informaţiilor digitale, de accesul şi circulaţia fără frontiere a acestora. Internetul face ca noţiunea de „bibliotecă virtuală” să nu fie doar un concept ci să devină o realitate. Prin intermediul acestei biblioteci universale se poate avea acces la resursele globale de informaţii, inclusiv la colecţiile multor biblioteci.
Societatea informaţiei se deschide cu o nouă perspectivă în materie de formare. Se creează o veritabilă exigenţă de a învăţa mereu şi de a căpăta cunoştinţe de-a lungul vieţii. În acelaşi timp, face posibilă auto-formarea, facilitează accesul la diferite resurse documentare şi educative, modifică profund raporturile între indivizi şi grupe la cunoaştere. Multiplicarea rapidă, explozivă a proceselor de formare, recurgând la noile tehnologii de informare şi comunicare, demonstrează, că am intrat într-o nouă eră care încearcă să facă din formare secretul dezvoltării societăţii contemporane, datorită noilor tehnologii (ca instrument care facilitează învăţarea).

Thursday, May 3, 2007

Jurnal de impresii

In perioada 18-22 aprilie 2007, a avut loc editia a XV-a a expozitiei de carte:LIBREX 2007, la Palatul Culturii, Iasi.
In dupa-amiaza primei zile am hotarat sa merg si eu sa vad noutatile fiecarei edituri. Am ramas placut surprinsa de cele vazute; fiecare editura avea reduceri de la 10% la 50%. Multe titluri mi-au trezit interesul, insa pretul era destul de ridicat; eu personal abia am reusit sa-mi cumpar ceva de la Editura Trinitas.
Organizarea mi s-a parut destul de buna, dar ceea ce m-a intristat a fost transparenta de pe holurile Palatului, care sugereaza faptul ca adolescentii actuali nu mai citesc cum o faceau pe timpuri; in anii din urma abia te strecurai printre standuri. Oricum oferte erau numeroase, clienti... mai putini. La fiecare editura beneficiai de multa amabilitate, explicatii cu privire la noile aparitii si diferite pliante/semne de carte/catalogul editurii. Au avut loc si lansari de carte, dar n-am prticipat, ci doar am auzit.
Recunosc ca am mers la indrumarea d-nei profesor Elena Manuca, dar nu am avut decat de castigat; acum nu regret ca "am pierdut timpul", cum ar spune multi.